Ta recept dostikrat uporabim, ko želim skuhati hitro in zdravo kosilo. V osnovi je recept preprost. Zrežeš čebulo in ostalo zelenjavo, ki jo imaš na voljo na kocke. Čebulo prepražiš na kokosovi masti, dodaš zelenjavo, še malo prepražiš, podušiš. Začiniš po trenutnem navdihu in soliš. Medtem ali pa že prej, si skuhaš še kvinojo, rjavi riž, ajdovo kašo ali piro v zrnju. Na koncu vse skupaj zmešaš, še malo popražiš in kosilo je tu. :)
Tole je moja današnja zmešnjava, ki je (se moram pohvalit) bila zelo okusna.
POTREBUJEŠ (za eno osebo):
- eno majhno bučko
- približno 1 cm debelo rezino kolerabe
- korenček
- malo brokolija
- eno čebulo
- strok česna ali čemaž
- kokosovo maslo ali olivno olje
- pol šalčke kvinoje (to je cca 1 dl) -
Ker je nisem imela dovolj, sem dodala amarant, ki se približno enako kuha.
Začimbe: sol, poper, majaron, bazilika, sladka paprika, curry in petršilj (bolje če je svež)
Seveda si lahko ustvarite svojo mešanico začimb, tudi moja je vsakič drugačna. Včasih kaj pozabim, včasih pa kaj dam za probo.
- kak sir, v tem primeru imam skuto iz kozjega mleka.
POSTOPEK:
Opereš kvinojo (in amarant) in ju daš kuhat v približno 2 x več vode. Vodo po potrebi dolivaš, dokler ni kuhano. Ko zavre lahko odstaviš in počakaš, da se samo namoči in po tem še mal pokuhaš, lahko pa kuhaš na malem ognju dokler ni pripravljeno. Odvisno od tega koliko časa imaš.
kvinoja |
amarant |
Medtem pripraviš in narežeš zelenjavo. Najprej narežeš bučke in jih soliš, zato da se malo spotijo (oddajo vodo) in se bolj lepo zapečejo. Kolerabo in korenček narežeš na drobne trakove (ker sta bolj trda), brokoli pa kot vidiš na sliki.
Zelenjava čakajoč ponev. |
Čebulo narežeš na večje kose in jih ločiš po sloju. Nasekljaš še česen ali pa si pripraviš čemaž.
Rdeča čebula, lahko je tudi navadna. |
Domači spomladanski čemaž - nadomestilo za česen |
Ponev namastiš z kokosovo mastjo ali olivnim oljem. Najprej malo prepražiš čebulo, nato dodaš še ostalo zelenjavo in čemaž. Še malo pomešaš (kako minutko), daš na manjši ogenj in potem pokriješ s pokrovko za približno 5 minut, da se zelenjava še malo duši.
Praženje zelenjave |
Dodaš začimbe po občutku in okusu. Še malo pomešaš.
Primer nabora začimb. |
Pražena zelenjava ohranja barvo. |
Končno primešaš še skuhano kvinojo (in amarant).
Barvitost okusov. |
Postrežeš na krožnik, zgoraj nadrobiš nekaj kozjega sira oz. skute. Včasih si naribam sir. Odvisno kaj je pri roki. In za konec dodaš po vrhu še nasekljan petršilj.
Voila! |
Količina v tem blogu pride za dva taka krožnika. Vendar pozor! Ta jed ni preveč nasitna (je pa zdrava;)), tako da si lahko skuhaš tudi malo več vsega skupaj ali pa jo imaš kot prilogo. Za večerjo bo pa čisto dovolj.
Pa dober tek!
P.S: Komentiranje ni prepovedano, bi si upala rečt, da celo zaželjeno.
Ni komentarjev:
Objavite komentar