Aerobna in anaerobna vadba po domače (1. del)

Pri člankih o hujšanju se ogromno piše o aerobni vadbi, kot obliki vadbe, ki traja dlje in zato prinese uspehe v izgubi maščob. Anaerobna vadba pa je intezivna in zato prekratka za uspeh pri hujšanju. Vendar ni vse tako enoznačno. Da ne začnemo pri koncu, poglejmo najprej kaj sploh pomeni aerobna in kaj anaerobna vadba. Zelo verjetno si že velikokrat bral-a kakšen članek na to temo in če so ti zadeve že jasne lahko mirne volje preskočiš  objavo. Če pa je tematika zate še vedno zavita v meglo in ne razumeš vse te terminologije te vabim, da branje nadaljuješ.  

Naše telo za delovanje potrebuje energijo (ATP), ki jo posredno (po dolgih postopkih prebave, presnove in ostalih kemičnih reakcij) pridobiva iz hrane, ki jo zaužijemo. Ko zaužijemo več kot porabimo se višek skladišči - se ve kje. Če je dnevno zaužite energije manj kot porabljene, jo telo črpa iz naših zalog - juhu! Za lažjo ponazoritev si bom drznila to primerjati z našimi osebnimi financami. Tekom meseca hodimo v službo in nekaj zaslužimo, a obenem tudi vsakodnevno trošimo. Kadar trošimo več kot zaslužimo se prihranki zmanjšajo, v obratni situaciji se prihranki povečujejo. Dejstvo, da si pri telesu ponavadi želimo iti v minus in pri prihrankih v plus za ta čas zanemarimo.  :)

ATP je molekula sestavljena iz adenozina (A) in treh fosfatov (P). Ko se en fosfat loči, se sprosti ogromno energije.  Nekaj te energije se polovi in koristno uporabi za druge kemične reakcije, ki morajo poteči, da živimo, tečemo....kar precej energije pa gre v "nič" in se odda v obliki toplote. S pomočjo energijskih procesov (glikolize in krebsovega cikla) se ADP in P zopet združita v ATP.
VIRI ENERGIJE
Molekula ATP-ja izredno težka, zato se energija shranjuje v drugih oblikah. Predstavljaj si, da je ATP ekvivalenten kovancu za 1 Eur. Nihče nima rad presežka kovancev v denarnici, saj predstavlja nepotrebno težo. Na srečo so izumili bankovce, ki so vredni več, a so lažji. Enako je v telesu. Bankovci so v tem primeru molekule glukoze. Iz ene molekule dobimo v prisotnosti kisika (neto) 36 molekul ATP  (v odsotnosti kisika le 2 molekuli ATP in mlečno kislino). Najvišja valuta pa  je v telesu maščoba in se lahko primerja z bankovci za 500 Eur ali pa bančno kartico. Ena sama molekula maščobe shranjuje posredno (neto) 146 molekul ATP! Zato ni čudno, da se je težko znebiti maščobnih oblog izključno z vadbo. Precej lažje je energijo vnašat kot porabljat.  Če povzamem, je za efektivno hujšanje še kako pomembno, da poleg vadbe tudi omejimo vnos energije.


PORABA ENERGIJE PRI VADBI

Za začetek naj samo izpostavim pomembno dejstvo, da se pri vadbi vedno vključujejo vsi energijski procesi, ki so na voljo v našem telesu. Od intezivnosti vadbe pa je odvisno kolikšen delež potrebne energije priskrbi posamezen proces. V nadaljevanju bom (upam, da mu uspe) poskušala prikazati te tri energijske procese na enostaven način.

ANAEROBNI ENERGETSKI PROCESI = PROCESI BREZ KISIKA

Nekaj malega čiste energije (tako imenovan ATP-PC sistem) je v trenutku na voljo v samih mišicah, vendar ne traja dolgo (do 15 s). Porabimo jo impulzivno npr. zašprintaš za avtobusom, da ne pobegne. V primeru naših financ pomeni, da imamo nekaj kovancev na voljo v denarnici in ti se ponavadi tudi zelo hitro in zlahka porabijo. Plačaš parkirnino, se ti zlušta kavice, rogljička in že jih ni več...znano?

Ne, ne, ni mišljeno kot mogoče izgleda...beri tekst! :)




Druga anaerobna pridobitev energije je s pomočjo glikolize.  V mišicah in jetrih imamo omejeno zalogo (ki se sicer stalno obnavlja) glikogena - sekundarni vir energije. Ta razpade na glukozo in vstopi v kemično reakcijo imenovano glikoliza. Reakcija je sicer hitra, ni pa racionalna. Ker ni časa, da bi se kisik vključil v reakcijo, dobimo iz 1 molekule glukoze le 2  uporabni molekuli ATP in mlečno kislino kot odpadni produkt. Mlečna kislina se še v mišici razdeli na vodikov ion in laktat. Laktat je ponovno vir energije, ki se delno porabi s pomočjo kisika v mišici, preostanek se izloči v kri in se porabi drugod. Vodikovi ioni pa so tisti, ki v preveliki količini reagirajo in zaustavijo proces anaerobnega pridobivanja energije v specifični mišicii. Zato je naš čas zelo intenzivne vadbe omejen na  1 do 2 min.
Si predstavljate, da bi nosili s seboj ves denar v kovancih? Ne? Zato imamo tudi molekul ATP  v telesu na voljo za takojšno porabo le za cca 250 g, čeprav se tekom dneva obrne  in porabi iz drugih virov toliko ATP-ja kot smo sami težki.

Musklfibr nastaja pri tej visoki intenzivnosti vadbe in omiliš ga lahko s postopnim ohlajanjem, ki naj vključuje lahkoten tek ali hojo in raztezne vaje.


Za uvod bo dovolj. Naslednjič nadaljujemo z aerobnim načinom pridobivanja energije. Za na konec pa bomo še razbili mit, da je za hujšanje edina prava vadba aerobna. 











Ni komentarjev:

Objavite komentar